Διακοπή προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών σε Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο

Διακοπή προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών σε Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο

Αρ. Πρωτ. 12368/02.03.2011

Προς Υπουργούς:

- Εξωτερικών

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Την αγανάκτηση ομογενών και φιλελλήνων καθηγητών προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, για τη διακοπή του προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών, λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το πρόγραμμα θα διακοπεί με τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς το 2010-2011. Η αντίδραση και η κινητοποίηση ομογενών και φιλελλήνων καθηγητών ήταν άμεση. Η αναστολή του συγκεκριμένου προγράμματος θα σημαίνει τη μη δυνατότητα των φοιτητών να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Οι φοιτητές καλούν τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κορνέλ να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του προγράμματος.

Οι Νεοελληνικές σπουδές στο Κορνέλ, ξεκίνησαν πριν από 30 χρόνια και εντάσσονταν στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών. Με δωρεά του Ωνασείου ιδρύματος, πριν από δέκα χρόνια προσελήφθη ένας λέκτορας. Το πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών συμπεριλαμβάνει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού. Είναι επιτακτική ανάγκη η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του προγράμματος και της ομαλούς λειτουργίας και διαιώνισης των ελληνικών σπουδών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν να συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, προκειμένου να μην στερηθούν τη δυνατότητα  οι  φοιτητές να γνωρίσουν και να μάθουν την ελληνική γλώσσα;